Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapitola 33

 

Počátky migrace karaimů na Krym
 
V roce 4148, což je rok 388 křesťanské éry, v době kdy v Konstantinopoli panoval císař Theodosius, zeť imperátora Valentiána, se začali karaimové, žijící v Persii od doby babylonského vyhnanství, stěhovat do země Řeků, do města Adrianopolis, kde se i usadili.
Z Adrianopole se během dlouhého období přestěhovali do Konstantinopole, kde žijí do dnešní doby.

V době, kdy zemi ovládli Římané, se začali karaimové stěhovat z Adrianopole na poloostrov Krym, usadili se ve městě Solchat (Solcati), které se dnes jmenuje Starý Krym.

V době, kdy byl poloostrov Krym pod nadvládou konstantinopolských králů, zde žili také Janované.

Karaimové žili ve městě Starý Krym s Janovany v míru a harmonii, Janované měli karaimy v oblibě a nečinili jim žádné zlo.

Protože tomu je již dávno, a také vzhledem k tomu, že karaimů kteří se přestěhovali z Konstantinopole do Solchatu bylo pouze malé množství, lze jen těžko říci něco určitého o jejich stěhování.

Do hlavního textu je vložen následující odstavec:

Řečtí autoři chybně informují, že k přesídlení karaimů z Persie do Adrianopole došlo v době císaře Theodosia III, který vládl v Konstantinopoli do roku 4473, tj. v roce 717 křesťanské éry.
Theodosius III ale vládl jen velmi krátkou dobu (necelé dva roky), poté co zjistil, že pro něj vládnutí představuje příliš velkou zátěž, abdikoval a jako svého nástupce si vybral vojevůdce Leona III Syrského.