Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč jsem napsal toto krátké vyprávění

 

V současné době probudil Stvořitel, budiž požehnán, ducha mnoha mudrců z národů země, kteří se zabývají různými druhy věd.
 
Tito učenci začali zkoumat minulé události, které se udály v jednotlivých zemích, začali cestovat po těchto zemích, aby vše viděli na vlastní oči a získali informace z první ruky.
 
Přes naše město Bachčisaraj projížděli vznešení a slavní lidé z různých zemí, z Francie, Německa, Anglie a dalších, ale hlavně ze země našeho panovníka velkého ruského cara, nechť roste jeho sláva, urození a slavní lidé z Petrohradu, Moskvy a dalších velkých měst.
 
Když se dozvěděli o tom, že je v blízkosti Bachčisaraje skalisko Kale, na kterém žijí karaimové, a kromě nich nikdo jiný, pojali dobrý úmysl se na nás podívat.
 
Poté co nás navštívili, se chtěli o nás dozvědět co nejvíce, navštěvovali naše domy modlitby a zůstali na návštěvě v jednom z našich domů, kde jsme je hostili.
 
Když s námi rozmlouvali, dávali nám otázky týkající se karaimů:
 
Kdo to jsou karaimové?
 
Odkud a za jakých okolností přišli karaimové na Krym?
 
Kolik let uběhlo od doby, kdy se zde usadili?
 
V jakých zemích karaimové žijí?
 
Kdy vzniklo náboženství karaimů a co je jeho základem?
 
Co znamená označení karaimové a co znamená označení rabanité?
 
Co je základem víry rabanitů?
 
Proč se karaimové a rabanité oddělili a v jaké době k tomu došlo?
 
A další podobné dotazy.
 
My jsme jim odpovídali, ale slova pronesená ústně odnese vítr a zmizí.
 
Proto jsem se rozhodl zapsat do knihy toto vyprávění, které stručně odpovídá na otázky týkající se karaimů a rabanitů, o počátku jejich existence až do dnešních dní, aby se mohlo rozšířit do celého světa.
 
Ti kdož se zajímají o karaimy tak získají díky tomuto vyprávění komplexní povědomí o karaimech.
 
Každý vzdělaný člověk seznámený s historickými knihami, které napsali učenci a spisovatelé všech národů, ví, že jsou jednotlivé informace rozptýleny v mnoha knihách, trochu tam a trochu tam, a že je velmi obtížné hledat a skládat potřebné informace.
 
Jak se píše v knize Kazatel v kapitole 12 ve verši 12 - Přijmi poučení! Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
Proto jsem shromáždil základní informace, jak se říká, jednu k druhé, tak aby si čtenář mohl snadno a rychle utvořit vlastní názor a aby nebyl čtením unaven.