Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapitola 43

 

Každý kdo má oči a miluje pravdu, si může ověřit, že karaimové, kteří dnes žijí po celém světě, nežili v Jeruzalémě v době druhého Chrámu.
 
Jak již bylo řečeno, karaimové se stěhovali z Babylonu do Jeruzaléma, z Jeruzaléma na Krym a z Krymu do Polska.
 
A jak je známo babylonští karaimové se nestěhovali do Jeruzaléma v době druhého Chrámu, ale zůstali v Babylonu až do doby našeho pána Anana ha-Nasi, a teprve s ním se přestěhovali do Jeruzaléma.

Také karaimové, kteří dnes žijí v Konstantinopoli, jsou potomky přistěhovalců z Persie, jak již bylo zmíněno.

A také je známo, že karaimové žijící v Persii, se nepřestěhovali do Jeruzaléma v době druhého Chrámu.
 
Také židé, žijící ve vzdálených zemích, o kterých jsme hovořili v kapitole 22, jsou potomky vyhnanců z doby prvního Chrámu a potomky kmene Efrajim, kteří se do dnešních dní nikdy nestěhovali a nikdy se nevrátili ze svého vyhnanství do své vlasti spolu s navrátilci v době druhého Chrámu.

Karaimové neviděli slávu druhého Chrámu, a neúčastnili se všech těch nesvárů, štěpení a jiných nepravostí, které se v té době děly. 1

 
1 které vedli ke zničení druhého Chrámu – poznámka Samuela Abrahama Poznańského

A ti karaimové 2, kteří žili v Jeruzalémě v době druhého Chrámu byli vyhlazeni rabanity, kteří je nenáviděli, a to nejen v Jeruzalémě, ale i ve vyhnanství, a ti kdo se zachránili, se beze stopy rozplynuli uvnitř rabanitů, tím, že byli přinuceni přijmout jejich náboženství, jak je zmíněno v kapitole 16.

2 Cadikim – poznámka Samuela Abrahama Poznańského